StotterFonds

StotterFonds

alles voor en over personen die stotteren

Ga naar de website

NVST

NVST

alles voor en over stottertherapeuten

Ga naar de website

workshopOp zaterdag 27 juli gaven Luuk Kraan en Jurjen de Jong een workshop met als thema ‘improvisatie en spreken in het openbaar’. Deze vond plaats in Utrecht in het gebouw van PGO Support. Er waren 9 deelnemers in totaal, waarvan zelfs een jongen uit Denemarken, die toevallig in de buurt was en Jurjen nog kende van een uitwisseling in 2018.

Er werd gestart met een verzorgde lunch van 12.00 tot 13.00 uur om elkaar iets beter te leren kennen en bij te praten. Daarna werd afgetrapt met een voorstelrondje, waarbij iedereen zich voor moest stellen. Alle deelnemers hadden een voorwerp meegenomen en mochten aan de groep uitleggen waarom ze dit meegenomen hadden of waarom dit bijzonder was voor hen. Dit was natuurlijk nog geen improvisatie, dus in de volgende ronde gaf iedereen zijn voorwerp aan de rechter buurman en moest (zonder voorbereiding) een verhaal improviseren over dit onderwerp en waarom dit voor hen belangrijk was. Deze keer mocht er ook feedback aan elkaar gegeven worden. 

Dit leverde komische improvisatie sessies op, gevolgd door interessante gesprekken tijdens de feedback ronde.
Vervolgens werd er over

Ondertussen was het al 16.00 uur en werd besloten om nog een rondje speaking circles te doen. Bij speaking circles komt er om-en-om iemand voor de groep staan. Deze persoon is 1 minuut stil en mag daarna in de 2e minuut kiezen om te zwijgen of te praten. Hierna wordt de persoon gevraagd hoe hij/zij zich voelde en mogen de anderen positieve feedback geven en wordt er geklapt. Dit zorgt ervoor dat je je bewust wordt van jezelf en je spanning voor een groep als je eerst een periode stil bent. Door de positieve feedback en applaus krijg je meer zelfvertrouwen.gegaan naar nog meer improvisatie in team-verband. Ieder kreeg nu een willekeurig voorwerp en willekeurige groepsgenoten (groepjes van 3). Nu moest ieder groepje in 15 minuten een toneelstukje voorbereiden waarin alle voorwerpen gebruikt werden. Dit gaf hilarische optredens. Mooi om te zien dat iedereen zich zo in zijn rol inleefde.

Om 17.15 uur werd afgerond en werd nog even besproken hoe de workshop zelf ging en of er behoefte aan is dit vaker te doen.
De deelnemers waren erg positief, dus Luuk en Jurjen hopen deze workshop binnenkort te herhalen!

spreken in het openbaar - 24-11-2018Voor de meeste mensen is het vaak een drempel om voor een grote groep te staan, waarbij dubbel zoveel ogen als het aantal mensen je aanstaren. De stotteraars onder ons herkennen dan ook vast wel de extra angst om te haperen of vast te komen zitten tijdens het spreken. Maar ook voor mensen die niet stotteren, is het vaak lastig om zelfverzekerd voor een groep te staan. Daarom werd er op 24 november door Demosthenes een workskhop georganiseerd omtrent spreken in het openbaar. Deze workshop vond plaats in het StayOkay in Utrecht-Bunnik.

In een veilig gezelschap van mensen die stotteren en een paar die niet stotteren, werden we uitgedaagd om de strijd aan te gaan met deze (milde) vorm van plankenkoorts. Het voorbeeld werd deze dag direct gegeven door Peter Berg. Hij heeft voor een lange tijd geworsteld met spreken in het openbaar. Tijdens zijn introductie, gaf hij als voorbeeld dat hij zich vaak verstopte, als hij wist dat hij voor een groep moest staan om iets te zeggen. Hier is niks meer van te zien. Als zelfverzekerd persoon stond hij voor de groep en deelde hij zijn verhaal en de weg die hij gevolgd heeft, en nog steeds volgt, om een zelfverzekerd openbaar spreker te zijn.

Als deelnemers werden we door Peter direct uitgedaagd om ons één voor één voor de groep voor te stellen. Dit onderdeel liep wat uit, wat kan liggen aan het feit dat we stotteren, of misschien omdat we stiekem wel graag voor een groep staan om te praten... Na deze voorstelronde deden we nog wat 1-op-1 oefeningen, waar we onder andere met enthousiasme spraken over onze passie of hobby.

Na deze 3-uur durende ochtendsessie begonnen wat magen te knorren, dus was het tijd voor de lunch. Daarbij werd ons gevraagd om na het eten iets uit de prachtige beboste omgeving mee te nemen. Dit was natuurlijk niet zonder reden, want na de lunch moesten we uitleggen waarom we dit voorwerp uitgekozen hadden. 
Dit vergde een stuk improvisatie en daarmee humor en mooie verhalen op!

Vervolgens gingen we over naar ‘speaking circles’ (in het Nederlands kunnen we dit misschien ‘spreekkringen’ noemen). Dit is een oefening waarin je het staan voor een groep gaat oefenen. Dit deden we in twee groepen van zeven. Ieder kreeg om de beurt drie minuten om voor de groep te staan. De eerste minuut werd er niks gezegd. Daarna mocht de persoon die voor de groep stond, kiezen of hij/zij wilde praten of niet. Het ging dan ook niet om de inhoud van je verhaal, maar meer om het staan voor de groep. Na de drie minuten werd de persoon gevraagd hoe hij/zij het ervaren had en kregen de luisteraars (of kijkers) de opdracht om positief commentaar te geven. Niet gericht op de inhoud, maar meer op hoe de persoon er bij stond en zich gedroeg. De reden om het positief te houden is eigenlijk om de persoon voor de groep meer zelfvertrouwen te geven. Ik kan je zeggen, dit werkte erg goed.

Niet alleen vanwege de positieve sfeer, maar ook om tijdens de stilte te ervaren wat er met je lichaam gebeurde als er mensen naar je staren en hoe je je gedroeg. Dit was het laatste onderdeel en de workshop eindigde rond 16.00 uur.

Al met al was het een geslaagde dag. Er kwamen mooie verhalen voorbij, de sfeer was positief en we werden goed verzorgd met voldoende eten en drinken. Verder was de locatie erg mooi, dus een korte wandeling nadien was dan ook geen slecht plan!

Dank gaat natuurlijk uit naar Demosthenes die deze dag mogelijk heeft gemaakt en daarnaast gaat er nog extra veel dank uit naar Sybren, die de organisatie op zich genomen heeft!

Jurjen