StotterFonds

StotterFonds

alles voor en over personen die stotteren

Ga naar de website

NVST

NVST

alles voor en over stottertherapeuten

Ga naar de website

lemele voorbereidingsbijeenkomstDe afgelopen jaren is er een traditie opgebouwd in het organiseren van Europese bijeenkomsten voor jongeren tussen 20 en 30 jaar die stotteren (mogelijk gemaakt door een Erasmus+ subsidie). Jongeren uit zes verschillende landen (Estland, Finland, Italië, Nederland, Portugal en Zweden) komen van zaterdag  3 t/m zondag 11 augustus bij elkaar in Lemele (vlakbij Ommen) om workshops te volgen en te geven (deze keer is het thema ‘Natural communication’), plezier te maken, van elkaar te leren en (internationale) vrienden te maken voor het leven!

Tijdens de jongerenontmoeting zal er op vrijdagavond 9 augustus een BBQ (ook vegetarisch) georganiseerd worden, waarvoor alle Demosthenesleden en andere geïnteresseerden (ongeacht de leeftijd) van harte zijn uitgenodigd. De BBQ begint vanaf 18.30 uur.

lemele voorbereidingsbijeenkomstDe locatie van de bijeenkomst en BBQ is: Erve Aaftink, Lemelerweg 35, Lemele.

Ben je geïnteresseerd om te komen, stuur dan een e-mail naar Sybren Bouwsma: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Er is ’s middags een open Mic sessie waarbij de deelnemende jongeren in een lokaal openluchttheater iets over zichzelf vertellen. Mocht je het leuk vinden om daarbij te zijn dan mag je dat ook in de e-mail vermelden en krijg je de verdere informatie daarover.

We zien uit naar jullie komst!
Sybren Bouwsma

P.S. Er is in de accommodatie de mogelijkheid om te blijven slapen, bijvoorbeeld voor als het laat wordt of als je van ver komt. Je kunt gratis blijven overnachten als je een eigen slaapzak en kussen meeneemt of je kunt voor 15 euro een eigen kamer huren. Graag even in de mail aangeven als je hier gebruik van wilt maken!

ijsland

Embrace your stutter World Congress 23 - 27 juni 2019 Hveragerði IJsland

Op 23 juni 2019 start het wereldcongres voor mensen die stotteren, ditmaal georganiseerd in Hveragerði IJsland. Het congres duurt vijf dagen, dat is tot en met 27 juni, en heeft ditmaal de aanwezigen de gelegenheid geboden hun eigen workshop te schrijven en te organiseren. Hiermee is het zeker dat het hoofdprogramma erg gevarieerd is, dat er volop keuze is in hoe jij jouw congresdagen invult en het bijwonen van het congres een mooie ervaring zal gaan worden. Het vaste programma zal worden gekenmerkt door het hoofdthema ‘Embrace your stutter’, dit thema zal ook doorklinken in de workshops die worden georganiseerd.

In het programma is zowel de maandagmiddag als de gehele dinsdag gereserveerd voor het verkennen van de prachtige IJslandse natuur en andere activiteiten om kennis te maken met het land. Op de maandag heb je de keuze uit onder andere een hike in de omgeving van Hveragerði, het verkennen van enkele grotten, het bezoeken van een bierbrouwerij, het maken van een kajak tocht of een trektocht met paarden. Op de dinsdag is er een vast programma en ga je de mooiste bezienswaardigheden bekijken en ervaren.

Na het succes van ons bezoek aan de conferentie van de Engelse stottervereniging in september 2018 heb ik mij samen met drie andere ingeschreven voor dit wereldcongres. Ervan verzekerd dat we eind juni 2019 veel nieuwe vrienden hebben gemaakt en we mooie en inspirerende ervaringen rijker zijn.

Na afloop van het congres willen we nog een kleine week langer blijven om een bezoek te brengen aan de bezienswaardigheden in de Gouden Driehoek en om een deel van de Ringweg af te leggen.  

Natuurlijk zullen we bij thuiskomst volledig verslag uitbrengen van onze ervaringen en hopen we op jouw deelname aan het volgende wereldcongres. Ben je nu al enthousiast en wil je ook graag mee naar IJsland? Neem contact op met de vereniging voor subsidiemogelijkheden van € 400 per lid, boek je slaapplaats, bestel je ticket, dan ben je van harte welkom in de Nederlandse delegatie.   

De Nederlandse delegatie bestaat nu uit Jurjen de Jong, Sybren Bouwsma, Wolter Sibma en Marc van Kralingen.

Geschreven door Tom Wittebrood

Van 30 juni tot 8 juli 2018 werd er in Italië een internationale uitwisseling georganiseerd voor jongeren tussen 18 en 30 jaar.  Zij kwamen bij elkaar in Levice, een klein dorpje midden in de bergen van Noord-Italië. In die week is er met jongeren uit Schotland, Engeland, Denemarken, Zweden, België, Italië, Portugal, Finland, Estland en Nederland vanuit het thema 'Natural performance' gewerkt aan een theatervoorstelling. De bijeenkomst is mede mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage van de Europese Unie (Erasmus +) en Demosthenes. EU flag-Erasmus vect POS

Uitzicht op Levice verkleind

Afgelopen zomer was ik voor zeven dagen in Levice, in de bergen in Noord-Italië. Hier nam ik deel aan een kamp met mensen die stotteren. De deelnemers kwamen van over heel Europa. Voordat ik vertrok en ik mijn vrienden en familie vertelde dat ik hierheen zou gaan, kreeg ik reacties zoals “Gast, je stottert nauwelijks, waarom ga je naar een stotterkamp?” of “Tof dat je je stotteren kunt inzetten om ‘gratis’ op vakantie te kunnen”. Laat ik eerlijk zijn: ik wist voordat ik vertrok ook niet echt wat nu precies mijn doel was om naar dit kamp te gaan. Tot op de dag voordat ik vertrok wist ik zelfs niet eens de precieze locatie.

Maar nu, achteraf, weet ik wel waarom ik gegaan ben. Ik ben gegaan om samen te komen met andere mensen die stotteren om niet ons stotterprobleem op te lossen, maar om een tijdelijke gemeenschap te creeëren, waar stotteren de norm is. Klinkt raar, he?

Dit was voor mij persoonlijk een unieke ervaring, omdat ik bewust en onbewust mijn stotteren een lange tijd als dominante factor in mijn leven gehad heb. Maar nu was het stotteren ineens normaal en ik kon zoveel stotteren als ik wilde, in plaats van altijd maar voorzichtig te zijn en mijn woorden en zinnen zorgvuldig te kiezen.

Opvallend was ook dat de andere stotterende kampgenoten hetzelfde leken te ervaren. Iedereen was enorm open en de sfeer was optimaal. Dit was denk ik niet alleen omdat we allemaal het stotteren (op onze eigen manier)
delen, maar vooral ook omdat iedereen ‘open-minded’ bleek te zijn. Op deze manier konden we praten over
diepe onderwerpen wel en niet gerelateerd aan stotteren. Je kunt zeggen dat de groep misschien niet representatief is voor de gemiddelde stotteraar, omdat niet elke stotteraar op zo’n kamp zou gaan. Hoe dan ook was het enorm gaaf om te zien hoe iedereen zich gedurende de week ontwikkelde en hoe de band tussen ons allen per dag of misschien wel per uur steeds sterker werd.

We deelden onze gevoelens, gedachten, culturen, gewoontes,
normen en waarden en nog een boel andere dingen gedurende de workshops die gegeven werden. Daarnaast hadden we ook ontzettend veel plezier buiten de workshops om en was het elke avond weer feest. Het eten werd goed verzorgd en sommigen van ons zijn nog gezamenlijk een paar dagen na het kamp verbleven in Turijn.groepsfoto openluchttheater verkleind

De vraag is nu hoe mij dit in het dagelijks leven gaat helpen. Hierop heb ik nu een paar weken later wel een antwoord. Het helpt mij nu om, net als op het kamp, in te beelden dat stotteren er niet toe doet. Dit resulteert in minder gepieker over stotteren. Daarnaast zijn we met een deel van de groep begonnen met het opzetten van een online platform om onze stotterervaringen op unieke manieren te delen met de rest van de wereld.
Dus om te concluderen hebben de zeven dagen in Levice het volgende opgeleverd: meer dan 40 nieuwe vrienden van over heel Europa, meer zelfvertrouwen op het stottergebied en mooie plannen om ook andere stotteraars op een unieke manier te kunnen helpen.
Jurjen de Jong