Conferenties

BSA Conferentie

 

20180902 110153In het weekend van 31 augustus tot en met 2 september 2018 was ik met een groepje Nederlandse stotterende mensen in Cardiff, Wales voor de 2 jaarlijkse conferentie van de Engelse stottervereniging.  Na donderdagavond te zijn aangekomen zijn we vrijdag Cardiff gaan verkennen met een groepje PWS. Dit groepje heb ik leren kennen tijdens een internationaal uitwisselingsprogramma voor PWS (People Who Stammer). Cardiff bleek een erg mooie stad te zijn met een groot stadspark. Het programma van de conferentie werd die vrijdagavond gestart met een welkom praatje door de organisatoren van de conferentie. Om ons te stimuleren met elkaar in gesprek te gaan werd er tijdens deze opening een speed-date kwartier georganiseerd. De collegezaal waar we in zaten leende zich er niet erg voor, maar de vijf gesprekjes waren allen erg leuk. Het bleek dat niet iedereen op de conferentie stottert of heeft gestotterd maar dat er ook therapeuten en onderzoekers op de conferentie zijn afgekomen. Het was interessant hun motivaties en redenen te horen waarom zij naar de conferentie zijn gekomen. De volgende activiteit op deze eerste avond was een workshop waarbij ons de beginselen van beatboxen werd uitgelegd. Een erg leuke workshop die verassend goed aansloot op stotteren doordat je ademhaling en de personal flow belangrijk is om al de bijzondere beatbox geluiden te kunnen produceren. De avond werd afgesloten met het eerste gezamenlijk avondmaal met vervolgens een gezamenlijk drankje in de bar. Zowel het avondeten als de resterende avond in de bar bood volop mogelijkheden met elkaar in gesprek te gaan, nieuwe contacten te maken en het bovenal erg gezellig te hebben met elkaar.

De zaterdag ging van start met een eerste open mic sessie, er kwamen veel mensen aan het woord die tegenover een volle collegezaal allen iets vertelde over de rol die het stotteren in hun leven speelt of speelde. Al deze verhalen waren erg inspirerend, herkenbaar en ondersteunde het hoofdthema van de conferentie: You Are More Than Good Enough. Vervolgens gingen de workshops van start. Het hoofdprogramma van de conferentie bestond uit 6 60-minuten workshops waarbij je met elk uur de keuze had tussen twee of meer workshops. Op de zaterdag waren er vier workshops afgewisseld met korte koffiepauzes en een warm middagmaal. De georganiseerde workshops waren allen erg verschillend wat de keuze moeilijk maakte. Ik ben de zaterdag gestart met een workshop die zich richtte op de vraag wat als Perfectie mag worden gezien. Deze workshop had een nogal verassende maar erg mooie tekening als resultaat waar alle aanwezige aan hebben meegewerkt. De volgende workshop richtte zich op alle aandacht dat stotteren het afgelopen jaar in de media heeft gehad door programma’s als The Undateables en Secret Helpers en hoe het wordt ervaren door de PWS die direct betrokken waren bij deze programma’s. De derde workshop werd gegeven door een stotterende legerofficier die in zijn presentatie op een humoristische manier vertelde hoe hij zijn functie en leiderschap ervaart. De laatste workshop van de dag ging in op het gebruik van Virtual Reality in het verminderen van spreekangst. Een heldere  presentatie waarbij de aanwezigen Virtual Reality ook mochten uitproberen.  

De zaterdag werd afgesloten met een luxe diner. De aangewezen plaatsen aan tafels van acht stimuleerde opnieuw in gesprek te gaan met mensen die je waarschijnlijk nog niet eerder had gesproken. Ik zat naast een erg aardig ouder echtpaar waar ik die avond veel mee gepraat heb. Toen het diner zijn einde naderde kwam er een zanger een podium wat voor een hoop gezelligheid zorgde omdat er met hem een hoop mensen een – niet bestaande - dansvloer opgingen.20180831 174759

De zondag waren er nog twee workshops. De eerste was een introductie in Mindfullness, bekend bij vele en een mooi gereedschap om innerlijke rust te bereiken. De workshop introduceerde de core principles van Mindfullness via een korte presentatie en een gezamenlijke oefening. De tweede workshop was een introductie in improvisatie toneel, iets dat angst inboezemt bij vele stotterende mensen maar ook iets met een zeer bevrijdende werking. Zo is gebleken tijdens deze erg leuke interactieve workshop.

Nadat alle workshops waren afgelopen is de conferentie beëindigd met een tweede open mic sessie. Iedereen die het aandurfde voor opnieuw een volle collegezaal te gaan staan werd met een luid applaus aangemoedigd te vertellen wat hij of zij met de groep wilde delen. Een erg mooie afsluiting van een geslaagde conferentie!

Tom Wittebrood